Et tørklæde bliver til

En cashmere gedVores håndvævede tørklæder er lang tid undervejs. Fremstillingen af et håndvævet tørklæde eller sjal er en langsommelig proces som starter med indsamling af cashmere ulden. Udvælgelsen af den bedste uld er fundamentet for et smukt og holdbart slutresultat. Vores tørklæder er alle vævet af den bedste uld fra Indre Mongoliet hvor hovedparten af verdens cashmere kommer fra. Vi har et godt og langt forhold til vores cashmere leverandør som altid leverer den bedste kvalitet på markedet.

Den store og stadig stigende efterspørgsel på cashmereuld gør at prisen er forholdsvis høj i forhold til f.eks. fåreuld. Cashmeregederne udvikler kun den fine underuld i de kolde vintermåneder i Himalaya hvor temperaturen falder til -40 grader. Derfor kan man ikke opdrætte gederne i et varmere klima, hvilket gør at man ikke bare kan udvide produktionen.

Fra cashmere uld til garn

Når cashmeren er blevet sorteret og renset, skal den spindes til garn. Det er vigtigt at garnet passer til formålet. Der er stor forskel på garn som skal bruges til strikvarer og garn som skal væves. Garn til strik er som regel tykt og luftigt, mens garnet vi anvender til vævning af de florlette tørklæder og sjaler er ultra tyndt og kompakt.

Til et tørklæde på 200 x 70 cm går der ca. 130 gram cashmere, mens de ultratynde ringsjaler vejer helt ned til 55 gram. Så tynde at de med lethed kan trækkes gennem en fingerring. For at kunne fremstille de helt tynde tørklæder og sjaler kræves den kræves de længste uldfibre for at kunne spinde garnet tyndt nok så det stadig er holdbart.

Opvinding af garn

Opvinding ad cashmere garnFor at kunne anvende garnet i væven skal det først vindes op. En skaftevæv, som bruges til de klassiske pashminatørklæder, væver tråd sammen i vævens længde- og bredderetning. Tråden i vævens længderetning skal passe til længden af det færdige tekstil. Når vi fremstiller tørklæder væves typisk 50 ad gangen i et stykke. Hvis et tørklæde måler 200 cm i længden måler det færdige tekstil altså omkring 10 kilometer. Tråden som løber i vævens længderetning er derfor meget lang, og opvindes på en stor spole. Når omkredsen på spolen kendes, er det bare at tælle omdrejninger.

Tråden som løber i vævens bredde, vindes op på små spoler. Spolerne skal være små da de ligger i skytten, som er et aflangt stykke træ som føres frem og tilbage under vævningen. Spolerne opvindes på en anordning som er lavet af dele fra en cykel. Pedalen drejes rundt ved håndkraft, som driver spolen i høj fart.

Forberedelse af væven

Forberedelse af vævenVæven forberedes ved at tage det opvundne garn og fastgøre til vævens bagende hvor det rulles op. Herefter føres enderne gennem vævens skafter. Et skaft består af en ramme med nogle øjer af metal som tråden løber igennem. Skafterne styrer således hvilke tråde som løftes, og dermed hvilket mønster som væves. Når et af vævens skafter løftes op, løftes de tråde som løber igennem dets øjer. Det kræver derfor at man holder tungen lige i munden når trådene føres igennem skafterne. En enkelt fejl, og der vil være fejl i det vævede mønster i hele det vævede klæde.

Hvor mange skafter der er, afhænger af det vævede mønster. Den helt simple lærredsvævning hvor trådende skiftevis krydser hinanden bruges to skafter. Ved mere komplicerede mønstre bruges flere.

Vævning

Vores tørklæder og sjaler væves på traditionelle indiske skaftevæve. Det er en type væv som kan spores tilbage til år 700. Det er en langsommelig proces at væve et tørklæde, og kræver en formidabel koordination mellem hænder og fødder. Med pedaler styrer væveren med sine fødder hvilke skafter som skal løftes, og ved håndkraft løftes skafterne. Når skytten føres frem og tilbage på tværs af væven låses trådene som i fagsprog kaldes bindingen. Der findes forskellige grundbindinger som kan varieres og give tekstilet forskellige mønstre. Grundbindingerne er:

  • Lærredsvævning eller glatvævning
  • Twillvævning
  • Satinvævning
Lærredsvævning
Lærrendsvævning med to farver

Lærredsvævningen er den helt simple hvor trådende skiftevis krydser over og under hindanden. Mønstret i sig selv giver ikke så meget tekstur til tekstilet, men det kan gøres mere levende ved at væve to farver sammen. Den kan også varieres ved krydse over 2 – 3 tråde ad gangen og resultatet kommer til at ligne båndflet.

Twill vævningTwillvævningen giver i sin grundform tekstilet diagonale ribbe, men den kan varieres som f.eks. diamantmønster og sildebensmønster.

Efterhånden som tekstilet væves rulles det om forenden af væven, mens trådende rulles ud fra bagenden.

Efterbehandling

Farvning af et tørklædeNår vævningen er færdig, klippes det vævede tekstil op i den størrelse det færdige tørklæde ønskes. Til de mønstrede tørklæder anvender vi farvet garn, mens de ensfarvede tørklæder farves efter vævningen.

Farvningen foregår i vand som er tilsat farve. Vandet opvarmes i et kar til den rette temperatur hvorefter tørklæderne lægges i blød og indfarvningen starter. Farven blandes af miljøvenlige grundfarver udfra hvilke man kan skabe en hvilken som helst farve.

Herefter tørres og stryges tørklæderne og er klar til brug.