Pashmina

I dag bliver ægte pashmina fortrinsvist fremstillet i Nepal. Anerkendt for sin lethed, og utrolige bløde tekstur verden over, har disse sjaler og tørklæder tjent som en vigtig indkomst for det ellers fattige land mellem Indien og Kina. Men de eftertragtede pashminasjaler er også plaget af en voldsom konkurrence fra billige kopier som typisk fremstilles af uld blendet med viskose eller polyester. De falske pashminatørklæder sælges ofte for få hundrede kroner til uvidende turister som tror de gør en god handel.

Et ægte pashminatørklæde kan let koste 1.000 kr. eller mere, men dette særlige stykke beklædning er ved at gå fra at være noget meget eksklusivt til at være en billig klud man køber på kræmmermarkeder. En stor del af skylden tillægges de kinesiske og indiske kopier, som udvander værdien af den ægte varer og skader Nepals eksport af de luksuriøse accessories.

Som et modtræk til de plagieringen har man i Nepal oprettet et varemærke som hedder “Chyangra Pashmina”. Navnet kommer af en særlig art af cashmeregeder. Kun pashminasjaler som er fremstillet i Nepal kan bære denne label, og de nepalesiske producenter gør alt for at beskytte deres varemærke for billige kopier.

Begrebet pashmina er derfor med tiden blevet et udvandet begreb og bruges især som label på de populære pashminatørklæder man ofte ser i butikker og markeder i Nepal og Indien. Betegnelsen har derfor mistet sin betydning, da tekstiler fremstillet af underlødige materialer sælges som pashmina.

Shatoosh

Shahtoosh, eller shahtush, er persisk og betyder “uldens konge”, og er navnet man giver til en speciel slags sjaler som er fremstillet af uld fra den tibetanske antilope chiru. Shatoosh sjalerne væves af kunsthåndværkere i Kashmir regionen i det nordlige Indien. Shahtoosh sjaler er i dag ulovlige at importere da Chiru antilopen er en truet dyreart. Vævningen af de eftertragtede fortsætter dog i det skjulte i Kashmir regionen og sælges for mange tusinde til købere i Vesten. Et shatoosh sjal koster omkring 5.000 USD. Den primære årsag til at shatoosh er så eftertragtet er at hårene fra chiru antilopen er meget fine. Finere end vicuña og cashmere.

Pashmina eller cashmere

Oprindeligt Kashmirregionen. Her blev cashmeregedernes uld indsamlet ved håndkraft for derefter at blive spundet til garn. Garnet blev vævet til de fine kashmiri pashmina sjaler. De lokale kaldte ulden for pashmina som på lokal dialekt oversættes til “det bløde guld”. Da men i Vesten opdagede den fine pashmina uld i Kashmir regionen, gav man det navnet cashmere efter Kashmirregionen hvor man opdagede den fine uld.

I dag er pashmina og cashmere to ord for det samme.